İçindekiler
- 1 Kalça Kireçlenmesi Nedir?
- 2 Kalça Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?
- 3 Kireçlenme Nedenleri Nelerdir?
- 4 Kalça Kireçlenmesi Teşhisi Nasıl Koyulur?
- 5 Kalça Kireçlenmesinde Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
- 6 Kalça Kireçlenmesinde İlaç Kullanımı
- 7 Kalça Kireçlenmesi Egzersizleri
- 8 Kalça Kireçlenmesinde Fizik Tedavi
- 9 Kalça Kireçlenmesinde Enjenksiyon Tedavileri
- 10 Kalça Kireçlenmesine Yürüyüş İyi Gelir Mi?
- 11 Total Kalça Protezi Nedir?
- 12 Sık Sorulan Sorular
- 13 Ankara Kalça Kireçlenmesi Tedavisi Fiyatı
Kalça Kireçlenmesi Tedavisi - Ankara
Kalça Kireçlenmesi Nedir?
Kalça eklemi, femur kemiğinin top şeklindeki başı ile leğen kemiğinin asetabulum adı verilen çanak şeklindeki oyuntusu tarafından meydana getirilir. Kalça kireçlenmesi, yukarıda adı geçen kemik yüzeylerin üzerindeki eklem kıkırdağının yıpranması veya tahrip olması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Normalde eklem yüzeylerindeki bu kıkırdak doku eklemin sürtünme olmadan kolayca hareket etmesine yardımcı olur. Ancak, kalça kireçlenmesi olan kişilerde kıkırdak aşınmış veya kaybolmuş olduğundan, kemikler birbirine sürtünerek ağrıya ve sertliğe neden olur.
Kalça Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Kalça kireçlenmesinin en önemli belirtisi kasık ağrısıdır. Bazen bu ağrı arkada kaba ete veya önde uyluk ön yüzünden dize doğru yayılabilir. Yürüme, çömelme, basamak çıkma, sandalyeden kalkma sırasında ağrı şiddetlenir. Kişi çorabını giymekte, ayakkabısını bağlamakta, ayak tırnaklarını kesmekte zorlanabilir. Hasta özellikle sabah ilk yataktan kalkışta veya uzun süre oturduktan sonra ilk adımlarda kalçasında donukluk ve tutukluk hissedebilir. Dinlenme ile ağrı nispeten azalsa da sorun ilerledikçe ağrı dinlenmeyle geçmez hale gelebilir, hatta gece yatarken de hissedilebilir.
Kireçlenme Nedenleri Nelerdir?
Kireçlenme; yaşlanma, aşırı kilo, kalça eklemi çevresine alınmış travmalar ( örn: trafik kazası gibi), kemik yapılardaki bazı yapısal özellikler (örn: kalça sıkışma sendromu gibi), geçirilmiş eklem enfeksiyonu veya geçirilmiş kalça kemiği çürümesi (avasküler nekroz) gibi çeşitli etkenlerden kaynaklanabilir. Yaş ilerledikçe kireçlenme riskinde artış meydana gelir. Kadınlar erkeklere göre kireçlenmeye daha yatkındırlar. Aşırı kilolu bireylerde eklemlere binen yük arttığı için kireçlenme riski daha yüksektir. Geçmişte spor ya da kaza nedeniyle eklem yaralanması geçiren bireylerde risk artar.
Kalça Kireçlenmesi Teşhisi Nasıl Koyulur?
Kalça kireçlenmesinin teşhisi, detaylı bir hikaye ve titiz bir kalça muayenesi ile konulabilir. Kalça kireçlenmesinin tanısında muayene önemli olsa da tanının kesinleşmesi için ultrason inceleme ve röntgen gereklidir. Ayrıca ayırıcı tanı için bazen kan tetkikleri ve ileri görüntüleme (bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, sintigrafi) gerekebilir.
Kalça Kireçlenmesinde Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Kalça kireçlenmesi tedavisi, hastalığın ilerlemesini durdurmayı, ağrıyı hafifletmeyi ve eklem çevresi hareket kabiliyetini artrımayı amaçlar. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, egzersiz, fizik tedavi, çeşitli enjeksiyon yöntemleri ve bazı vakalarda cerrahi müdahale bulunur. İlaç tedavisi ve fizik tedavi genellikle hafif ve orta vakalarda kullanılırken, eklem harabiyetinin fazla olduğu ağır vakalarda protez operasyonları uygulanabilir.
Kalça Kireçlenmesinde İlaç Kullanımı
Kalça kireçlenmesinin ilaçla tedavisinde başlangıçta ağrının azaltılması için basit analjezikler ve kas gevşeticiler kullanılır. Kişinin şikayetleri bunlarla kontrol altına alınamazsa ikinci seçenek steroid olmayan anti inflamatuar ilaç kullanımıdır. Son dönemlerde daha yaygın kullanılmaya başlanan kollajen, glikozaminoglikan ve kondroitin sülfat da tedavide denenebilecek diğer ilaçlardır.
Kalça Kireçlenmesi Egzersizleri
Kalça kireçlenmesi için egzersizler, kalça eklemi etrafındaki kasları güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca su aerobiği, salon bisikleti ve yüzme gibi sporlar da önerilir. Bu egzersizlerin düzenli olarak yapılması hastaların hareketli bir hayat sürmelerine yardımcı olur.
Kalça Kireçlenmesinde Fizik Tedavi
Kalça kireçlenmesi tedavisinde fizik tedavi, hastanın ağrısını dindirmeye yönelik olan çeşitli elektrik akımları ile yüzeyel ve derin sıcak uygulamaları içerir. Ayrıca eklemi destekleyen kas ve tendonları germe ve kuvvetlendirme amaçlı manuel uygulamalar ve egzersizlerle de desteklenir.
Kalça Kireçlenmesinde Enjenksiyon Tedavileri
Klasik yöntemlerle tedavi edilmesine rağmen şikayetleri devam eden vakalarda kalça eklemine kortizon, ozon, hyaluronik asit, PRP ve kandan hazırlanan diğer PRP türevi yenileyici enjeksiyonlar ve kök hücre tedavileri uygulanabilir. Bu şekilde hastanın ağrılarının daha uzun süreli tedavisi sağlanmaya çalışılır.
Kortizon ve ozon enjeksiyonları daha çok eklemdeki yangıyı azaltmaya yönelik olarak yapılır. Hyaluronik asit eklem yüzeylerinde kayganlığı artırıp hareketi ağrısız hale getirmeyi amaçlar. PRP ve türevi yenileyici tedavi uygulamaları ve kök hücre enjeksiyonları ile de eklem yüzeylerindeki harabiyet onarılmaya çalışılır.
Kalça eklemi oldukça derin yerleşimli bir eklem olduğu için ve ayrıca eklem çevresinde çok sayıda hayati damarsal yapılar bulunduğu için enjeksiyon tedavileri mümkün olduğunca ultrason görüntüleme eşliğinde yapılmalı, böylelikle tedavinin başarıya ulaşma şansı artırılmalı ve olası komplikasyonlar da en aza indirilmeye çalışılmalıdır.
Kalça Kireçlenmesine Yürüyüş İyi Gelir Mi?
Kalça eklemi vücuttaki yük taşıyan eklemlerdendir. Yük taşıyan eklemlerin kireçlenmesi durumunda yürüyüş, dans, koşu gibi ekleme vücut ağırlığını bindirerek yapılan egzersiz çeşitleri önerilmez. Bunlar yerine mümkün olduğunca bisiklet, kondisyon bisikleti, eliptik bisiklet ya da yüzme gibi egzersizler tercih edilmelidir.
Total Kalça Protezi Nedir?
Total kalça protezi, kalça ekleminin aşınmış, hasar görmüş veya hastalıklı olduğu durumlarda yapılan bir ameliyattır. Bu işlem sırasında, kalça eklemi içindeki hasarlı kemik ve kıkırdak dokuları çıkarılır ve yerine yapay bileşenlerle, yani protezlerle değiştirilir. Bu protezler genellikle metal, seramik ve plastik malzemelerden yapılmıştır.
Sık Sorulan Sorular
Kalça kireçlenmesi tedavisinin fiyatları, tedavinin yapıldığı merkeze ve kullanılan yönteme göre değişiklik göstermektedir. Detaylı bilgi ve muayene için 0536 394 10 71 numaralı telefondan ya da iletişim formundan randevu oluşturabilirsiniz.
Kalça kireçlenmesi tedavisi hakkında daha ayrıntılı bilgi ve muayene randevusu almak için bizi <a href=”tel:05363941071″>“0536 394 10 71”</a> numaralı telefondan arayabilirsiniz. Dilerseniz <a href=”https://drozlemtasoglu.com/contacts/”>iletişim</a> sayfasındaki formu kullanarak da sorularınızı iletebilirsiniz.
Kalça kireçlenmesi tedavisi, hastalığın ilerlemesini durdurmayı ve ağrıyı hafifletmeyi amaçlar. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, egzersiz, fizik tedavi, kilo kaybı ve cerrahi müdahale bulunur. İlaç tedavisi ve fizik tedavi genellikle hafif ve orta vakalarda kullanılırken, eklem harabiyetinin fazla olduğu ağır vakalarda protez operasyonları uygulanabilir.
Doç. Dr. Özlem Taşoğlu’na Danışabilirsiniz
Yazıdaki bilgiler, kalça kireçlenmesi tedavisine ilişkin merak ettiklerinizi kısaca cevaplayabilme amacıyla yazılmaktadır. Kişinin yapısal özelliklerine ve başvuru sebebine göre en uygun tedavi yöntemi, ancak bu konuda uzman bir hekimin kişiyi muayene etmesi sonrasında yapacağı tespitlere bağlı olarak belirlenebilmektedir. Tedavi yönteminin kişiye özel bir şekilde netlik kazanması gerektiği yaklaşımına bağlı olarak internet üzerinden kalça kireçlenmesi tedavisi fiyatı verilememektedir. Kalça kireçlenmesi tedavisi hakkında daha ayrıntılı bilgi ve muayene randevusu almak için bizi “0536 394 10 71” numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Ankara Kalça Kireçlenmesi Tedavisi Fiyatı
Kalça Kireçlenmesi tedavisinin fiyatları, tedavinin yapıldığı merkeze ve kullanılan yönteme göre değişiklik gösterebilir. Detaylı bilgi ve muayene için randevu alabilirsiniz.