Fizik Tedavi Ankara

Fizik Tedavi Hangi Alanlarda Kullanılır?

Fizik tedavi, yaralanma, hastalık, yaşlılık ya da travma sebebiyle eksilme gösteren vücudun fonksiyonel hareketlerini geri kazandırmak için yapılan işlemlerin tümüne denir. Fizik tedavi (Fiziksel Tıp); çeşitli hastalıklarda diğer tedavilerle birlikte veya tek başına uygulanabilecek ısı, ışın, elektrik akımları, egzersiz vb gibi fiziksel ajan ve tekniklerin kullanıldığı tedavi yöntemleridir.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon, kişinin hareket ve fonksiyonel aktivitelerini kısıtlayan, yaşam kalitesini azaltan kemik, eklem, kas ve sinir sistemi hastalıklarının /yaralanmalarının tanı ve tedavisini kapsayan uygulamalardır. Bu sistemler, kendisine ait hastalıklarla doğrudan etkilendiği gibi dolaylı olarak diğer sistem bozukluklarında da etkilenir. Her iki durumda da bu programlar uygulanır.

Fizik tedavi uzmanları yaralanma ve sakatlığın önlenmesi, akut ve kronik durumların yönetimi, optimum fiziksel performansı iyileştirmek ve sürdürmek, yaralanma, hastalık veya sakatlık etkilerini rehabilite etmek ve bir yaralanmanın tekrar oluşmasını önlemek için çeşitli yöntem ve teknikler kullanmaktadır.

Fizik tedavi gerektiren pek çok hastalığın tedavisinde; ağrıyı azaltmak, fonksiyon kayıplarını gidermek, yaşam kalitesini arttırmak ve günlük yaşam aktivitelerine dönüşü sağlamak amaçlanmaktadır. Fizik tedavi uzmanlarının, hastanın durumuna göre oluşturduğu fizik tedavi programı, hekimin öneri ve talimatlarına uygun olarak, fizyoterapistler tarafından gerçekleştirilmektedir.

Sonuç olarak, fizik tedavi; insanların altta yatan fiziksel sorunlarını ele alarak fiziksel güçlerini, işlevlerini, hareketlerini ve genel refahlarını geri kazanmalarına yardımcı olan bir tedavi olarak tanımlanabilir.

Fizik Tedavi Uygulamaları Nelerdir?

1. Tedavi Edici Egzersizler

Tedavi edici egzersizler, hastalıklardan korunma ve sağlıklı yaşam ilkeleri genel kavramlar başlığı altında sunulmaktadır. Bu egzersizler, eklem hareket açıklığı egzersizleri, germe egzersizleri, periferik eklem mobilizasyon ve maniplasyonları, kas performans egzersizleri (güç, kuvvet, endürans), aerobik egzersizler, akuatik egzersizler, postural denge ve koordinasyon egzersizleri ile gevşeme egzersizlerini içerir.

2. Termoterapi

Termoterapi, bir hastalığın tedavisinde ısı kullanımını içerir. Isı uygulamasıyla dokuların hareket kısıtlılığını azaltmayı ve hastaların düzenli egzersizin önemini anlatmayı amaçlar.

3. Elektroterapi

Elektroterapi, elektrik enerjisinin tıbbi bir tedavi olarak kullanılmasını içerir. Elektroterapi, fizik tedavisi için bir dizi tedaviyi içerir.

4. Manuel Terapi

Manuel terapi, kas ve iskelet sistemini ilgilendiren tüm rahatsızlıklarda uygulanabilen ve tamamen kanıta dayalı tıp bilgileri ile yapılan bir tedavi şeklidir.

5. Hidroterapi

Hidroterapi, suyun ağrı hafifletme ve tedavi için kullanılmasını içerir. Hidroterapi çeşitli hastalıklar ve yaralanmalara bağlı olarak bireylerde gelişen fonksiyon bozukluklarında temel tedavi yöntemlerinden biri olarak uygulanır.

6. Fototerapi

Fototerapi veya ışık terapisi, direkt güneş ışığına veya kontrollü dalga boylarındaki yapay ışığa maruz kalmayı içerir. Bu terapi çeşitli tıbbi bozuklukların tedavisinde kullanılır.

7. Kriyo Terapi

Kriyo terapi, derin dokuların soğutulmasıyla hücresel metabolizmayı azaltmayı ve kan dolaşımının artışını planlar.

8. Mekanoterapi

Mekanoterapi, fiziksel uygulamanın dışında duygusallık ve sosyal ilişkiler gibi unsurları da kapsar.

9. Günlük Yaşam Modifikasyonları

Günlük yaşam modifikasyonları, bireylerin yaşam kalitesini arttırma ve sağlık durumlarını iyileştirme amacıyla yapılan değişiklikleri içerir.

10. Protez-Ortez Kullanımı

Protez-Ortez kullanımı, vücut fonksiyonlarını desteklemek veya iyileştirmek için tasarlanmış cihazların kullanımını içerir.

Fizik Tedavinin Süresi Ne Kadardır?

Fizik tedavi seansları genellikle ortalama 45-60 dakika arasında sürer. Hastalığın tanısına göre tedavi süresi 15-30 gün arasında değişir.

Fizik Tedavi Uygulamaları Ağrılı Mıdır?

Fizik tedavi uygulamaları genellikle ağrısızdır. Ancak, hastada eklem kısıtlılığı varsa, fizyoterapistin germe egzersizleri yapabileceğinden hafif ağrı olabilir.

Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

Fizik tedavi esnasında ve sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunlar arasında randevu saatlerine uymak, tedavi öncesi aç olmamak, metal eşyalarla seansa girmemek, cep telefonlarını kapalı tutmak, rahat giysiler giymek ve ağır aktivitelerden kaçınmak gibi hususlar bulunmaktadır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamalarının Olası Risk ve Yan Etkileri Nelerdir?

Fizik tedavi uygulamalarının yan etkileri genellikle azdır. Ancak, nadiren cilt kızarıklıkları, hassasiyet gibi istenmeyen etkiler görülebilir. Çok nadir görülen yan etkiler arasında ciltte aşırı duyarlılık ve kan basıncı değişiklikleri bulunur.

Tedavi Riskleri Nelerdir?

Fizik tedavide riskler genellikle minimaldir. Ancak, bazı durumlarda riskler ortaya çıkabilir. Örneğin, kemik erimesi (osteoporoz), omurgayı tutan kanserler, omurga füzyon ameliyatı geçirmiş olmak gibi durumlarda traksiyon uygulanmaması gerekmektedir. Ayrıca, düşük yoğunluklu ultrasona uzun süre maruz kalmak ciltte yüzeysel yanıklara neden olabilir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hangi Alanlarda Kullanılır?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon, birçok sağlık branşında bulunur ve çeşitli alanlarda kullanılır. Bu alanlar arasında kas, iskelet, sinir ve kalp damar sistemleri ile doğrudan bağlantılı fiziksel veya fonksiyonel bozuklukların tedavisi bulunur. Ayrıca, ortopedik hastalıklar ve yaralanmalar, nörolojik ve sinir-kas hastalıkları ve yaralanmaları, akut ve kronik ağrı tedavisi, romatizmal hastalıklar, pediatrik rehabilitasyon, kardiyopulmoner rehabilitasyon (kalp-akciğer rehabilitasyonu), doğumsal veya edinsel eklem ve kemik bozuklukları gibi durumlar da bu alanda tedavi edilir.

Fizik Tedavi Uygulamaları Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fizik tedavi uygulamaları sonrasında dikkat edilmesi gerekenler arasında; hasta otururken sırt bölgesine destekleyici bir yastık koymak, araç kullanacak kişilerin pedallara göre koltuğunu ayarlamak ve asla pedallara ulaşma konusunda zorluk çekmemeleri gerekmektedir. Ayrıca, ağrıların azaltılması ya da yok edilmesi, günlük yaşam aktivitelerine rahatlıkla katılabilmek için birkaç fizik tedavi hareketleri verilmektedir.

Ortopedi ve Fizik Tedavi Aynı Mı?

Ortopedi ve fizik tedavi farklı tıp alanlarıdır. Her iki alan da kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları ile ilgilenir ancak ortopedi genellikle cerrahi tedaviyi uygularken, fizik tedavi rehabilite edici tedaviyi uygular.

Sık Sorulan Sorular

Fizik tedavi fiyatları, tedavinin yapıldığı merkeze ve kullanılan yönteme göre değişiklik gösterebilir. Detaylı bilgi ve muayene için 0536 394 10 71 numaralı telefondan ya da iletişim formundan randevu oluşturabilirsiniz.

Fizik tedavisi uygulaması hakkında daha ayrıntılı bilgi ve muayene randevusu almak için bizi “0536 394 10 71” numaralı telefondan arayabilirsiniz. Dilerseniz iletişim sayfasındaki formu kullanarak da sorularınızı iletebilirsiniz.

Doç. Dr. Özlem Taşoğlu’na Danışabilirsiniz

Yazıdaki bilgiler, fizik tedavi ve ilgili yöntemlere ilişkin merak ettiklerinizi kısaca cevaplayabilme amacıyla yazılmaktadır. Kişinin yapısal özelliklerine ve başvuru sebebine göre en uygun tedavi yöntemi, ancak bu konuda uzman bir hekimin kişiyi muayene etmesi sonrasında yapacağı tespitlere bağlı olarak belirlenebilmektedir. Tedavi yönteminin kişiye özel bir şekilde netlik kazanması gerektiği yaklaşımına bağlı olarak internet üzerinden fizik tedavi fiyat bilgisi verilememektedir. Fizik tedavi hakkında daha ayrıntılı bilgi ve muayene randevusu almak için bizi “0536 394 10 71” numaralı telefondan arayabilirsiniz.

Ankara Fizik Tedavi Fiyatı

Fizik tedavisinin fiyatları, tedavinin yapıldığı merkeze ve kullanılan yönteme göre değişiklik gösterebilir. Detaylı bilgi ve muayene için randevu alabilirsiniz.

Yorum Yazın

Whatsapp'ı Aç
Dr. Özlem Taşoğlu Kliniği
Merhaba👋
Sormak istedikleriniz mi var?