Doç. Dr. Özlem Taşoğlu Kök Hücre Tedavisini Anlatıyor

Kök Hücre Kaynağı Vücut Yağı mı?

Kök hücreler, kemik iliği ve yağ dokularından elde edilebilir. Vücut yağı kök hücreleri, lipo-aspirasyon adı verilen bir işlemle elde edilir. Bu işlemde, hastanın karın, bel veya basen gibi bölgelerinden yağ dokusu alınır. Alınan yağ dokusu, özel kitler ve yöntemler kullanılarak işlenir ve içeriğindeki kök hücrelerden zengin kısım ayrıştırılır.

Kök Hücre Dizde Hangi Tedavilerde Kullanılır?

Kök hücreler, kapsülle çevrili eklemlerin (diz, kalça, dirsek, ayak bileği, omuz) ve bağ dokuların çeşitli hastalıklarının tedavilerinde kullanılmaktadır.

Kök Hücre Hangi Durumlarda Yapılabilir?

Kök hücre tedavisi, aşağıdaki durumlarda uygulanabilir:

  • Diz kireçlenmesi
  • Dizde kıkırdak hasarı
  • Diz ekleminin avasküler nekrozu
  • Dizde menisküs yaralanma ve hasarları
  • Dizdeki eklem içi bağ hasarları ve buna bağlı hızlanmış kireçlenme durumları
  • Kalça kireçlenmesi
  • Kalça kıkırdak hasarı
  • Kalça avasküler nekrozu
  • Dirsek kireçlenmesi
  • Ayak bileği kireçlenmesi
  • Ayak bileği kıkırdak hasarı
  • Omuz kireçlenmesi
  • Omuz tendon hasarları
  • Aşil tendon hasarları
  • Tenisçi dirseği

Kök Hücre Nasıl Etki Gösterir?

Kök hücre tedavisi, yapıldığı bölgede hasarlı dokuların onarılması ve yenilenmesi için kullanılır. Kök hücreler, enjekte edildikten sonra içlerindeki iyileşmeyi ve doku onarımını sağlayan bazı maddeleri ortama salgılarlar. Hasarlı bölgede yeni doku oluşumunu sağlamak üzere çalışmaya başlarlar.

Kök hücre tedavisinin hasarlı dokudaki etkileri şu şekildedir:

  • Dokularda yenilenme sağlar. Kök hücreler, eklem ve eklem çevresindeki hasarlı dokuların yenilenmesini sağlar, eklemin uzun vadeli sağlığını korur.
  • Ağrıyı azaltır. Kök hücreler, eklemdeki ve hasarlı dokudakı iltihabı ve ödemi azaltarak ağrıyı azaltır.
  • Hareket kabiliyetini artırır. Kök hücreler, eklemdeki ve bağ dokulardaki hasarı onararak hareket kabiliyetini artırır.

Kök Hücre Tedavisinin Etkisi Ne Kadar Sürer?

Kök hücre tedavisinin etkisi, hastanın yaşına, eklem hasarının derecesine, hastanın genel sağlık durumuna, beslenme ve yaşam tarzına göre değişir. Genel olarak, kök hücre tedavisinin etkisinin 3-5 yıl arasında sürmesi beklenmektedir.

Sonuç olarak, kök hücre tedavisi çeşitli doku ve organların tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak, kök hücre tedavisinin uzun vadeli etkilerinin tam olarak anlaşılması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Kök Hücre Tedavisi Herkese Yapılabilir mi?

Kök hücre tedavisi herkese yapılamaz. Kök hücre tedavisinin yapılabilmesi için aşağıdaki şartların sağlanması gerekir:

  • Hastanın 18 yaşından büyük olması gerekir.
  • Hastanın genel sağlık durumunun iyi olması gerekir.
  • Hastanın bağ dokusu ya da eklem hasarının kök hücre tedavisi ile tedavi edilebilecek bir durumda olması gerekir.

Kök hücre tedavisinin riskleri, faydalarından daha fazla olduğu durumlarda tedavi yapılmaz.

Kök Hücre Tedavisinden Ne Kadar Verim Alırım?

Kök hücre tedavisinin verimliliği, hastanın yaşına, kilosuna (kalça ve diz gibi yük taşıyan eklemlerde), genel sağlık durumuna, eklem hasarının derecesine, tedavi sonrasında hastanın yaşam tarzına ve beslenmesine bağlı olarak değişir. Genel olarak, kök hücre tedavisinin yukarıda sayılan durumlarda ağrıyı azaltıp hareket kabiliyetini iyileştirdiği ve hastanın hayat kalitesini artırdığı gösterilmiştir.

Kök Hücre Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Kök hücre tedavisinin genel olarak güvenli bir prosedür olduğu düşünülmektedir. Ancak, bazı yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler arasında şunlar yer alır:

  • Enjeksiyon bölgesinde geçiçi ağrı, şişlik, katılık hissi gelişebilir. Bu durum hastaların %60-70 kadarında görülür. Günler ile haftalar içerisinde tamamen kaybolur.
  • Enfeksiyon: bu durum özellikle karın yağı alma işleminin, kök hücrelerin yağ dokudan ayrıştırılması işleminin veya enjeksiyonun ehil olmayan ellerde ve uygun olmayan koşullarda yapılması halinde ortaya çıkabilir.

Kök Hücre Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Kök hücre tedavisi, küçük bir cerrahi işlem gerektirir. Bu nedenle uygun koşulların sağlandığı bir ortamda gerçekleştirilmelidir. İşlem öncesinde hastaya damar yoluyla sedasyon anestezisi verilir. Bu sayede hasta yağ alma işlemi sırasında tamamen uyku halinde olur ve ağrı veya rahatsızlık hissetmez. Hasta uyurken karından yağ alma işlemi gerçekleştirilir. Bunun için hastanın cildine 0.5 cm’lik bir kesi açılır ve buradan bir kanül yardımıyla yağ doku aspire edilir. Yapılacak işleme göre aspire edilen yağ miktarı değişmekle birlikte genel olarak 200 cc civarı yağ alınır. Ardından hastaya özel SVF KİT’i adı verilen KİT’ler açılarak yağ dokudan kök hücre ayrıştırma işlemi yapılır. Elde edilen hücreler hastanın kendi yağ dokusu ile karıştırılarak problemli eklem veya bağ doku içine enjekte edilir. İşlem, yaklaşık 1.5-3 saat arasında sürer.

Kök Hücre Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kök hücre tedavisinden sonra, hastanın aşağıdakilere dikkat etmesi önemlidir:

  • Eklem bölgesini dinlendirmek
  • Eklem bölgesine soğuk kompres uygulamak
  • Ağrı kesici kullanmamak (ağrı kesici ilaçlar kök hücre tedavisinin etkinliğini azaltabilir)

Kök hücre tedavisinden sonra iyileşme süreci nasıldır?

Kök hücre tedavisinden sonra, hastanın ekleminde iyileşme süreci başlar. Bu süreç, hastanın yaşına, eklem hasarının derecesine, hastanın genel sağlık durumuna, beslenme şekline ve hayat tarzına göre değişir. Genel olarak, kök hücre tedavisinden sonra iyileşme süreci birkaç ay ila bir yıl arasında sürebilir. Tedavinin etkisinin ortaya çıkması yaklaşık olarak 3 ay kadar sürebilir. Bu süre genç ve eklem durumu iyi olan hastalarda kısalabilirken, ileri yaş grubu ve ileri eklem problemi olan hastalarda uzayabilir.

Kök Hücre Tedavisi Diz Protezi Ameliyatından Sonra da Yapılabilir mi?

HAYIR.

Kök Hücre ile Eklem ve Bağ Doku Sorunlarımın Tedavi Edilip Edilemeyeceğini Nasıl Öğrenebilirim?

Kök hücre ile eklem ve bağ dokudaki sorunlarınızın tedavi edilip edilemeyeceğini öğrenmenin en iyi yolu, konusunda uzman bir hekime danışmaktır. Doktorunuz, sizi muayene ederek ve gerekli tetkikleri yaparak, sorunlarınızın kök hücre tedavisi ile tedavi edilip edilemeyeceği konusunda size bilgi verecektir.

Sonuç Olarak:

Kök hücre tedavisi, eklem ve bağ dokuların çeşitli rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan yeni bir tedavi yöntemidir. Kök hücre tedavisinin etkinliği, hastanın yaşına, eklem hasarının derecesine ve hastayla ilgili yukarıda anlatılan bir çok faktöre bağlı olarak değişir. Ancak, kök hücre tedavisinin ilgili eklem ve bağ dokularda ağrıyı azalttığı ve hareket kabiliyetini iyileştirdiği gösterilmiştir.

Sık Sorulan Sorular

Kök hücre tedavisinin fiyatları, tedavinin yapıldığı merkeze ve kullanılan yönteme, hangi amaçla uygulandığına göre değişiklik göstermektedir. Detaylı bilgi ve muayene için 0536 394 10 71 numaralı telefondan ya da iletişim formundan randevu oluşturabilirsiniz.

Kök hücre tedavisi hakkında daha ayrıntılı bilgi ve muayene randevusu almak için bizi “0536 394 10 71” numaralı telefondan arayabilirsiniz. Dilerseniz iletişim sayfasındaki formu kullanarak da sorularınızı iletebilirsiniz.

Doç. Dr. Özlem Taşoğlu’na Danışabilirsiniz

Yazıdaki bilgiler, kök hücre tedavisine ilişkin merak ettiklerinizi kısaca cevaplayabilme amacıyla yazılmaktadır. Kişinin yapısal özelliklerine ve başvuru sebebine göre en uygun tedavi yöntemi, ancak bu konuda uzman bir hekimin kişiyi muayene etmesi sonrasında yapacağı tespitlere bağlı olarak belirlenebilmektedir. Tedavi yönteminin kişiye özel bir şekilde netlik kazanması gerektiği yaklaşımına bağlı olarak internet üzerinden kök hücre tedavisi fiyatı verilememektedir. Kök hücre tedavisi hakkında daha ayrıntılı bilgi ve muayene randevusu almak için bizi “0536 394 10 71” numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Ankara Kök Hücre Tedavisi Fiyatı

Kök hücre tedavisinin fiyatları, tedavinin yapıldığı merkeze ve kullanılan yönteme göre değişiklik gösterebilir. Detaylı bilgi ve ücretsiz muayene için randevu alabilirsiniz.

Yorum Yazın

Whatsapp'ı Aç
Dr. Özlem Taşoğlu Kliniği
Merhaba👋
Sormak istedikleriniz mi var?