Topuk Dikeni Nedir?

Topuk dikeni, kalkaneus ismi verilen topuk kemiğine yapışan ayak taban zarının tahrip olması, iltihaplanması ve yapıştığı yerdeki ve kemik dokuda çıkıntı oluşması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Topuk dikeni olan kişilerde, topuk ağrısı ve özellikle sabah ilk adımlarda olan basamama gibi şikayetler görülür.

Doç. Dr. Özlem Taşoğlu Topuk Dikeni ve Tedavisi Hakkında Bilgilendiriyor

Topuk Dikeni Neden Olur?

Topuk dikeni oluşumuna neden olan faktörler şunlardır:

  • Aşırı kilo: Aşırı kilo, ayak tabanına aşırı yük bindirir ve bu da topuk dikeni oluşumunu tetikleyebilir.
  • Ayakkabı seçimi: Topuk dikeni, yanlış ayakkabı seçimi nedeniyle ortaya çıkabilir. Özellikle yüksek topuklu ayakkabılar bu riski artırır.
  • Meslek: Uzun süre ayakta durmayı gerektien meslekler topuk dikeni oluşumuna daha yatkın hale getirebilir.
  • Yaşlanma: Yaşlandıkça, topuk kemiği altındaki yağ yastığı incelir ve bu da topuk dikeni oluşumuna zemin hazırlar.
  • Travma: Topuk dikeni, ayak tabanında oluşan bir travma nedeniyle de ortaya çıkabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Topuk dikeni olan kişilerde, topuk ağrısı, ayak tabanında gerginlik ve rahatsızlık hissi, üstüne basamama görülebilir. Şikayetler özellikle sabah ilk yataktan kalkışta veya uzun süre ayakta kaldıktan sonra daha belirgindir.

Nasıl Teşhis Edilir?

Topuk dikeni, hekimin muayenesi ve radyolojik görüntüleme yöntemleri ile teşhis edilebilir. Muayene sırasında yapılan ultrason değerlendirme ile ayak taban zarında ödem, iltihap ya da yırtık gibi yapısal değişiklikler olup olmadığı anlaşılabilir. Röntgen görüntüleri de topuk dikeninin boyutu ve yerleşim yeri hakkında fikir verir. Bazı nadir durumlarda bilgisayarlı tomografi ya da manyetik rezonans görüntüleme gibi daha ileri tetkiklere de ihtiyaç duyulabilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Topuk dikeni tedavisinde, ağrıyı ve iltihabı azaltmak için çeşitli yöntemler uygulanır. Bu yöntemler arasında şunlar yer alır:

1. Ağrı Kesici ve İltihap Giderici İlaçlar

Ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçlar, topuk dikeni ağrısını ve taban zarındaki ödemi azaltmak için en yaygın kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir.

2. Topuk Dikeni Pedleri ve Kişiye Özel Tabanlıklar

Topuk dikeni pedleri, topuk dikeni olan bölgeye destek sağlayarak ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca son dönemlerde yapılmaya başlanan bilgisayarlı basma analizi ve sonrasında üretilen kişiye özel tabanlıklar ile de eski klasik tek tip tabanlıklara kıyasla ağrıyı azaltmada daha yi sonuçlar alınmaktadır

3. Fizik Tedavi

Ağrıyı azaltmaya yönelik derin ve yüzeyel ısıtıcılar ve elektrik akımları ile ayak taban zarının gerilip esnetilmesi ve ayak taban kaslarının güçlendirilmesine yönelik olarak yapılan manuel terapi ve egzersiz uygulamalarını içerir.

Ayrıca halk arasında diken kırma tedavisi olarak isimlendirilen ESWT tedavisi de topuk dikeni tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır
Hafif vakalarda, fizik tedavi tek başına topuk dikeni ağrısını ve iltihaplanmayı azaltabilir. İleri vakalarda, fizik tedavinin diğer tedavi yöntemleriyle birlikte uygulanması gerekebilir.

4. Enjeksiyon Tedavisi

Topuk dikeni tedavisinde ayak taban zarının bulunduğu bölgeye kortizon, ozon, PRP ya da KÖK HÜCRE enjeksiyonu gibi uygulamalar yapılabilir. Kortizon ve ozon enjeksiyonlarında temel amaç iltihaplı taban zarındaki yangı ve ödemi azaltarak buna bağlı olarak meydana gelen ağrıyı iyileştirmektir. PRP ve KÖK HÜCRE uygulamaları ise zedelenmiş olan ayak taban zarını iyileştirmeyi hedefler.

5. Cerrahi Tedavi

Topuk dikeni tedavisinde cerrahi yöntemlere nadiren başvurulur.

Sık Sorulan Sorular

Topuk dilkeni tedavisinin fiyatları, tedavinin yapıldığı merkeze ve kullanılan yönteme ve bel ağrısına sebep olan kök nedenlere göre değişiklik göstermektedir. Detaylı bilgi ve muayene için 0536 394 10 71 numaralı telefondan ya da iletişim formundan randevu oluşturabilirsiniz.

topuk dikeni tedavisi hakkında daha ayrıntılı bilgi ve muayene randevusu almak için bizi “0536 394 10 71” numaralı telefondan arayabilirsiniz. Dilerseniz iletişim sayfasındaki formu kullanarak da sorularınızı iletebilirsiniz.

Topuk dikeni için  birçok tedavi yöntemi söz konusudur. Ameliyat haricindeki yöntemlerle de çoğu kez başarıya ulaşılabilmektedir ancak bazı vakalarda ağrının giderilmesi için nadiren de olsa ameliyat gerekebilir. Bu konuda en doğru cevabı muayene sonrasında doktorunuzdan alabilirsiniz.

Doç. Dr. Özlem Taşoğlu’na Danışabilirsiniz

Yazılarda verilen bilgiler, kişilerin topuk dikeni tedavisi ve ilgili yöntemlere ilişkin merak ettiklerini kısaca cevaplayabilme amacıyla yazılmaktadır. Kişinin yapısal özelliklerine ve başvuru sebebine göre en uygun tedavi yöntemi, ancak bu konuda uzman bir hekimin kişiyi muayene etmesi sonrasında yapacağı tespitlere bağlı olarak belirlenebilmektedir. Tedavi yönteminin kişiye özel bir şekilde netlik kazanması gerektiği yaklaşımına bağlı olarak internet üzerinden topuk dikeni tedavisi fiyat bilgisi verilememektedir. Topuk dikeni tedavisi hakkında daha ayrıntılı bilgi ve muayene randevusu almak için bizi “0536 394 10 71” numaralı telefondan arayabilirsiniz.

Ankara Topuk Dikeni Tedavisi Fiyatı

Topuk dikeni tedavisinin fiyatları, tedavinin yapıldığı merkeze ve kullanılan yönteme göre değişiklik gösterebilir. Detaylı bilgi ve muayene için randevu alabilirsiniz.

Yorum Yazın

Whatsapp'ı Aç
Dr. Özlem Taşoğlu Kliniği
Merhaba👋
Sormak istedikleriniz mi var?